Postanowiłam napisać poradnik, jak w bardzo prosty sposób zrobić samemu śliczne etui na tamagotchi.
Będziemy potrzebować:
kawałek miękkiego materiału, najlepiej polaru.Materiał nie może się siepać, ani pruć. Jeśli takiego nie mamy, to niestety będziemy zmuszeni obrębić górne brzegi naszego pokrowca. Będziemy jeszcze potrzebować igłę z nitką, nożyczki i jakieś rzeczy do ozdoby. Może to być kolorowa tasiemka, naszywka, albo zwykły duży koralik.
Teraz wycinamy z polaru dwa takie same kawałki, kształtem przypominające miseczkę. Proste na górze,a na dole zaokrąglone.
Musimy pamiętać, żeby kawałki były większe od naszego tamagotchi, bo jak będziemy je zszywać, to będziemy potrzebować miejsca na ścieg.
(Jeśli nasz materiał się pruje, to musimy teraz obrębić obydwa proste brzegi etui.Każde osobno, nie zszywajcie ich razem!).
Kiedy już wytniemy, możemy zaczynać szycie.
Nawlekamy igłę na podwójną nitkę, na końcu robimy supełek.
Rozpoczynamy szycie. Składamy równo obydwie części etui razem i zszywamy je ze sobą. Możemy użyć każdego ściegu jaki nam odpowiada, oprócz fastrygi, bo fastryga jest bardzo słabym ściegiem.
Wbijamy igłę i zaczynamy szycie.
Ja wybrałam ścieg, który chyba nazywa się "za igłą"
Kiedy dotrzemy do końca, musimy pamętać ,żeby zakończyć szycie. Robimy na końcu supełek. Nie zszywamy pokrowca na górze, czyli na tym prostym kawałku. Tamtędy będziemy wkłdać nasze tamagotchi. Szyjemy tylko to zaokrąglone.
Powinno wyjść nam coś takiego:
![[Obrazek: 2j2w588.jpg]](http://i56.tinypic.com/2j2w588.jpg)
Nie przejmujcie się jak wyjdzie wam krzywo. Przecież to i tak jest lewa strona :p
Teraz przewracamy nasze etujko na prawą stronę:
Powinno wyglądac mniej więcej tak:
Można powiedzieć, że pokrowiec jest już prawie gotowy. Teraz zostało już tylko ozdabianie.
Musimy wziąć naszywkę, tasiemkę albo koralik i przyszyć najlepiej na środku.
Tak wygląda z filcowym kwiatkiem:
A tak ze złotą tasiemką:
Ostatecznie postanowiłam ozdobić etui ślicznym srebrnym koralikiem w kszatłcie serduszka:
Efekt końcowy:
Z tamagotchi w środku:
Etui można zrobić z podwójnego polaru,wtedy jest grubsze.Wszystkie moje są uszyte z podwójnego, ale widzę, że takie też jest bardzo dobre.
Można też przyszyć sobie z kawałka sznureczka uszko na zawieszkę lub smycz. Pamiętajcie, żeby wszywać to na lewej stronie. Ja nic nie przyszywałam,bo wystarczy mi zawieszka przy tamagotchi i do niej zawsze przyczepiam smycz.
Na to etui nie wydałam ani grosza. Wykorzystałam tylko rzeczy, które miałam w domu.
Mam nadzieję, że was zainspirowałam.
Pochwalcie się swoimi pokrowcami :)
Całe etui oraz zdjęcia zrobiłam osobiście.Proszę Was o nie przywłaszczanie sobie mojej pracy, szczególnie bez mojej wiedzy. ;)